Неизвестен досега марш, посветен на Левски, откриха в Държавен архив-Бургас. Негов автор

...
Неизвестен досега марш, посветен на Левски, откриха в Държавен архив-Бургас.
Негов автор
Коментари Харесай

Откриха неизвестен досега марш, посветен на Васил Левски


Неизвестен до момента марш, посветен на Левски, откриха в Държавен архив-Бургас.

Негов създател е композиторът на химна на „ Независимостта ” маестро Георги Шагунов. На партитурата на марша е маркирана датата 20 юли 1948 година. Предполага се, че той е написан в навечерието на рождения ден на Апостола 18 юли.

„ Маршът се съхранява в архива, заедно с всички документи на маестро Георги Шагурон, които постъпват в края на 70-те години. От всички негови творби обаче се оказва, че това произведение е по-малко известно за разлика от химна на „ Независимостта ”, написан от маестрото.

Тази година отбелязваме 150 години от гибелта на Левски и взаимно с Община Бургас взехме решение да дадем живот на това произведение и предложих Градския духов оркестър да го разучи и той да се извършва пред аудитория на значими дати от нашата история ”, описа за DarikNews Данка Георгиева - шеф на Дирекция „ Регионален държавен списък “.

Днес за първи път пред медии Градския духов оркестър изпълни марша, посветен на Апостола. „ Маршът звучи прекомерно жизнерадостно по тази причина и не е редно да бъде изпълняван в дни, когато имаме заупокойни молебствия и в деня, когято означаваме гибелта на Апостола.

Чисто музикално маршът е един доста прелестен фокстрот или полка. Като към тази партитура създателят написал и текст, който да споделя самото произведение. Текстът е бил написан да се изпълнява от читател, а не от хор.

В него се натъртва на патриотизма и героизма и българите да почитат своята еднаквост ”, съобщи диригентът на хора Атанас Камиларов. Маршът, отдаден на Апостола ще бъде изпълнен пред аудитория за първи път на 3 март в Бургас, когато означаваме Националния празник на България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР